Založ si blog

Bolo leto, ktoré stálo za to, part two (august 1968)

 

http://www.youtube.com/watch?v=ZkA42E0jfgE&feature=related

Dubčekovské rožky sa stali mýtom, ktorý prežil vari najdlhšie. Naša mama vždy uprednostňovala chlieb. Bol lacnejší a dlhšie vydržal. Rožky boli cukríky. Drahé a pánsky márnotratné. Ale tie dubčekovské zlákali aj jej chute. Vytvorila sa legenda, ktorej sme podľahli vari všetci. Deti, dospelí, komunisti, ateisti, veriaci i antikristi.

Obchody boli väčšinou naplnené nevkusným, skoro až nepotrebným tovarom. Ten kto nezažil, tak tomu ani neuverí. Na mäso sa čakalo v dlhých radoch a banány boli luxus. Rodičia sa po večeroch rozprávali, že sa to snáď teraz zlepší. Čo sa zlepší sme nechápali. Chlieb s masťou a cibuľou sme mali stále. V nedeľu otec navaril úžasnú polievku s domácimi rezancami a mama napiekla fašírky. Bože, to boli dobroty. Nás, deti na ulici zaujímali úplne iné veci.

Nedeľné popoludnie malo zvláštnu príchuť. Naše hry ustúpili rodinným prechádzkam a rôznym návštevám. Bývali sme kúsok od Masaryčky, teda tak sa volala hlavná ulica v Žiline ešte pred vojnou. V roku 1968 niesla názov ulica SNP. Nikto však nepoužíval oficiálne meno. Dodnes je to Masaryčka, aj keď už nesie meno Národná. V polovici jej dĺžky do nej ústila ulica Rauchová. Tiež sa už volá úplne inak. No a na tej Rauchovej sme bývali. Ako by Američania povedali, tri bloky od centra centrovatého. Na krížení týchto dvoch ulíc bola veľká a slávna samoobsluha s potravinami. Dnes sú tam asi handry.

V nedeľu poobede nás otec zobral na prechádzku mestom. Mama mi obliekla tesilové krátke nohavice na traky s vyžehlenými pukmi. Biele podkolienky ako z hitlerjugend a bielu košeľu s krátkymi rukávmi. Možno dederonovú.  Po Rauchovej sme sa dostali na Masaryčku. Otec vpredu, ja s mamou v miernom odstupe. Otec bafkal kvalitnú cigaru. Lovil som dym, ktorý vyfukoval. Opojne mi voňal. Chalanom som sa klamársky chvastal, že aj mne dal potiahnuť. Mama sa stránila, neznášala ten smrad. Na Masaryčke bola od nepamäti cukráreň. Dnes je v tom priestore obuv. Do nej nás Fidelov sympatizant, aspoň podľa cigary, voviedol. Čokoládové, plnkové, smotanové zákusky od výmyslu sveta. Mne malému chlapčaťu sa to množstvo zdalo nekonečné. Žili sme v meste. V meste s cukrárňami, bez aut, bola nedeľa. Slnkom opitá, nedeľou dýchajúca Masaryčka bola čarovná.

August bol hrejivý, usmiaty. Nič hrozivé nečakalo za žiadnym rohom. Otec vzal mamu per pazúch a po farských schodoch sme vystúpili do úzkej alebo farskej uličky. Na dnešnom Mariánskom námestí som študoval plagáty, fotky, programy kín. Žilina mala v tej dobe tri úžasné kina. Fatra, Úsvit a Dom odborov. Námestie bývalo v letné nedele skoro ľudoprázdne. Asi sa išli všetci kúpať na Kysucu. Aquaqpark neexistoval v slovenskom slovníku. Taký bol aj osudný august 68.

No a to by na dnes stačilo.

Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 555741x
Priemerná čítanosť článkov: 3231x

Autor blogu

Odkazy