Založ si blog

Tragédia? Smútok? Nie! Tak žijeme.

Viem, je to tragédia ak ide o ľudské životy. No na druhej strane život beží ďalej. Život sa nezastaví. Stalo sa „iba“ to, že tie obete neboli v Amerike, neboli v Nemecku, boli v temer tesnej blízkosti každého Slováka. No a tým sa nás čierna kronika dotkla adresnejšie. V blízkosti nášho najužšieho sveta sa jeden z nás neovládol a riešil až kým nevyriešil. Jeho vystúpenie je len vypuklejším, koncentrovanejším svedectvom o stave našej spoločnosti. Za dvadsať rokov sme sa dostali do civilizačnej džungle.

 

Stáva sa aj v lepších rodinách. Nejde ani tak o smútok, väčšina z nás ho ani nepocítila, maximálne o voľajakú spoluúčasť s priamymi aktérmi. Ide skôr o to, kam a ako ďalej.

Je úplne možné, že o pár dní nás pohltia ďalšie a ďalšie šokujúce správy, udalosti, ktoré incident so strelcom zatlačia do vzdialenejších záhybov šedej kôry mozgovej. Máme problém. Permanentne. Násilie, agresivitu, fóbiu z menšín. Len náš mozog má ešte stále dostatočnú kapacitu ukladať negatíva do zabudnutých šuplíkov.

 

Dnes všetci jednotne poukazujeme, že je niečo choré v štáte Slovenskom, je nutné to okamžite liečiť. Zajtra sa vlajky zosunu na pol žrde, pofrfleme na odškodné a už v piatok bude mužská časť obyvateľstva riešiť futbal s Macedónskom a ženská polovica sa vráti do nákupných a klebetných centier. Človek zabúda veľmi rýchlo ak nebol zasiahnutý z bezprostrednej blízkosti. Nemyslel som televíziu, ani internet ani iné média. To sú len sprostredkované zásahy, virtuálny svet, kde krv síce strieka ale naša podlaha je suchá a čistá.

 

Vzhľadom na odozvu, ktorú táto poľovačka vyvolala, všetci chceme, aby sa konečne zvolení poslanci, menovaná vláda a aj automobilový pretekár s vlastnosťami senilného dedka, spamätali. Aby okrem rozvrátených financií, ktoré sú momentálne rozvrátené asi globálne celosvetovo, riešili skutočne aj vzťahy v spoločnosti. To, že medzi nami žijú agresívni, rómski, neprispôsobiví, militantní a ešte neviem akí spoluobčania je fakt. To, že to zatiaľ žiadna slovenská vláda neriešila je takisto fakt.

 

Bolo by načase, ak by vláda, na čele ktorej stojí žena, sociologička, začala v praxi uplatňovať nové myšlienky a postupy, ktoré by raz za milión rokov dosiahli to, že pri správach podobných tej ako bola zvesť o strelcovi v Devínskej Novej Vsi, bude našim potomkom smutno. Smutno bez toho, že by niekto vyhlasoval štátny smútok. Smutno tak ľudský.

 

P.S.

 

Kresťan, katolík Dr. Lipšic dá policajtom nové zbrane. Každá hliadka bude mať pri sebe samopal Škorpión. Neviem či myslel aj policajtov – vyberačov do štátneho rozpočtu, ktorí stoja pri ceste.

Aj to je prístup. Násilie plodí násilie. Človek sa vytratil.

Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:45

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 553416x
Priemerná čítanosť článkov: 3218x

Autor blogu

Odkazy