Založ si blog

Čižmy

So Sylviou popíjali svoju temer pravidelnú kávu v útulnej kaviarni v centre. Za oknom snežilo. Minimum ľudí sa túlalo touto metelicou, ktorá sa spustila mesiac pred Vianocami. Z reproduktorov sa každú chvíľu spustila únavná až trápna  bukukele reklama.

Drkotali len tak. O ničom, o všetkom. O darčekoch, o pečení, o topánkach u baťu, či o úchvatných čižmách v talianskej predajni. Sylva by si ich aj kúpila. Ako však doma predostrie, že utratila toľko peňazí za jedny čižmy. A Peter je z tých, čo si pôjde zistiť, koľko v skutočnosti stáli. Bude jej ich vyhadzovať na oči pri každom zrnku piesku v ozubení  ich vzťahu.
Michaela im objednala likér. Niečo sladké a hrejivé do nepohody za oknom. Na Sylviu mal lepkavý nápoj s chuťou bylín povzbudivý a uvoľňujúci účinok. Asi si tie čižmy predsa len pôjde vyskúšať. Možno už ani nemajú jej číslo. Možno sa jej už ani nebudú tak ukrutne páčiť, ako keď ich zbadala prvý krát vo výklade. Na revanš a do druhej nohy objednala likér aj ona. Bolo im veselo. Smiali sa, chichúňali, tajomne šepkali. V kaviarni boli len ony dve a dva mladé zaľúbené páry.

Asi by som mala počúvnuť Mišku. Pre jedny čižmy sa svet nezrúti. Pri najhoršom vývoji bude tvrdiť, že vyriešila svojho ježiška. To síce neobháji, ale teraz tomu verí. Už sa v nich vidí. Bude sa v nich niesť ako pávica. Jej dlhé štíhle nohy sa zmenia na dve nekonečné nekonečne krásne rovnobežky, ktoré sa pretínajú v najsladšom bode. Tak o jej nohách hovoril Peter, keď si ju bral odzadu. Použijem svoje ženské zbrane, presne ako mi radí Michaela. Veď si ich nekupujem každý mesiac. Čosi som si tajne ušetrila. Keby Petrík nebol v poslednom čase taký skupáň, mohla poprosiť jeho, nech jej urobí radosť. Ten je mĺkvy, akýsi chladný, ako dnešné počasie. V jeho pohľade sa jej niečo nezdá.

Miša vytrhla Sylviu z chmúrnych myšlienok. Jednoznačne a razantne rozhodla, že pôjdu spolu vyskúšať tie zázračné, teda aspoň podľa ceny, čižmy. Dopijú kávu a odhodlane sa vyberú do talianskej predajne. Mladý čašník doniesol účet. Usmieval sa. Bol to taký neskúsený zajko. Tak si pre seba pomysleli. Veď už počas rozhovoru, ho stihli zhodnotiť. Zblízka už taký nepodkutý nevyzeral. Priniesol očarujúcu chlapskú vôňu. Žmurkli na seba. V tvárach im šibrinkoval koketný úsmev.

Vyšli do zasneženého podvečera. Bolo sychravo. Ešteže si dali likér, ktorý ich hrial. Prešli ulicou bez ľudí. Len snehové vločky a černoško s mobilom v každom druhom výklade. Na hlavnej ulici sa tmolilo zopár polárnikov. Talianska predajňa bola vysvietená. Jej výklad bol lákadlom ženských túžob. Zastavili sa na sekundu pred výkladom, aby sa pokochali v pokoji na skvelých módnych ponukách.

Sylvia hľadela s otvorenými ústami do predajne. Bolo jej horúco. Vo vnútri, pomedzi vystavené kusy, videla svojho Petra. V ruke hladil bosú nohu cudzej blonďavej babuľke. Skúšal jej tie bombové čižmy. Usmiaty, s pohľadom slintajúceho, prešedivelého blaha. Chichot blondíny roztopil aj ľad pred výkladom. Sylvia sa zmenila na cencúľ. Rovnobežky sa preťali.

 


Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 555773x
Priemerná čítanosť článkov: 3231x

Autor blogu

Odkazy