Založ si blog

Exkluzívne s premiérkou

Keby sa tak tí, čo stoja na čele, radšej postavili pevne na nohy! / Radič S. /

 

Netrpezlivo sediac, so vzrušením hlboko uloženým v žalúdku, som s predstihom očakával v pohodlnom kresle luxusnej kaviarne osobu, ktorá stojí na čele tejto malej, trochu zakomplexovanej, krajinky. Miesto dýchalo minulou i súčasnou dobou, návštevami štátnikov, či osobnosti z rôznych oblasti spoločenského života.

Minulosť bola zosobnená architektonickým štýlom, ktorý sa dnes už len tak nevidí. Bol výrazný, jednoznačný, niesol rukopis silnej individuality, ktorá ho navrhla pedantne, do posledného detailu. Zároveň človeka upokojoval a navádzal k príjemnému rozjímaniu.

Súčasnosť sa črtala z neoholených a čiastočne zanedbaných tvárí obsluhujúceho personálu, či čerstvých novín, zavesených v štýlových držiakoch poblíž vešiakov a hlavne z predraženého a nenápaditého nápojového lístka na úrovni štvrtej cenovej skupiny počas konania majstrovstiev sveta v hokeji. V celej kaviarni som bol jediný hosť. Tak si to vyžiadala Ona.

Zhruba po štvrťhodinke nepokoja, ktorý sa zavesil do priestoru, sa razantne otvorili vstupné dvere. Do miestnosti priam vpálili štyria statní mladíci v tmavých lacných jednotných oblekoch s čiastočne ufúľanými topánkami. Ich hrubé krky a vyholené hlavy boli jasnou predzvesťou, že som sa dočkal, že prichádza niekto nezvyčajný. Po naplnení nacvičených úkonov, nastala na pár sekúnd pauza, ktorú vyplnili hovory do ukrytých mikrofónov. Nastalo mŕtvo.

Do miestnosti vstúpil jeden z jej asistentov. Za ním kráčala Ona. Jej vizáž sa nelíšila od toho, čo sa prezentuje v médiách. Oblečením, ba ani vzozrením  ma neočarila. Čiastočne som sa uvoľnil. Prichádzala ku mne tuctová žena v strednom veku, ktorá sa snažila pôsobiť jednoducho, neformálne. Bol som sklamaný. Účes, ktorý sa k nej nehodí. Mejkap bez nádychu sviežosti či honoru. A oblečenie ako zo zlého sna, či z módy pre dôchodkyne socialistického veku. Neurážam, konštatujem. Spomenul som si na interview s šarmantnou Francúzkou Catherine, staršou od nej o desať rokov, ktorá by však očarila i Onura zo Šeherezády.  Snáď to napraví rozhovor.

Prebehli zdvorilostné formality. Oznámila mi , že má na mňa pätnásť minút. Kládol som jednoduché otázky, dostal som školenie z demagógie, namiesto jasných a zrozumiteľných postojov. Pri otázke ohľadne voľby generálneho prokurátora jej tón prešiel do agresívneho útoku. Nič pozitívne som sa nedozvedel. Ak bolo niečo kladné, boli to len jej želania, ktoré však nemali oporu v skutočnom vývoji ekonomiky. Vôbec nemala predstavu o príjmoch bežných ľudí a už vôbec  nevedela ani odhadnúť, koľko zarába bežný človek na Orave či na Zemplíne. Bol som uvoľnený, Ona sa snažila presvedčiť samu seba. Náš rozhovor sa zmenil na jej monológ, aké to má ťažké, ako by veľmi chcela a ako jej všetci kladú polená pod nohy. Hovorila z nej sebavedomá faloš. Už mi nevadilo jej nemožné oblečenie, kruhy pod očami, či neupravené vlasy. Vadilo mi, že ešte tri roky bude gniaviť túto krajinu podľa pokynov z centrál jej koaličníkov. Prekážalo mi, že mala šancu, našu vieru, no zapredala dušu pre pár drobných a nás nechala v štichu. Možno sme ju precenili.

„Nevylučujem ….“ mi znelo v ušiach ešte aj po našej rozlúčke. Ja som ju vylúčil na dobro a zmieril som sa u nej s „pokročilou fázou progresívneho zlyhávania intelektu v dôsledku nezvládania moci,“ ako jeden z žurnalistov  mienkotvorného denníka.


Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 554920x
Priemerná čítanosť článkov: 3226x

Autor blogu

Odkazy