Založ si blog

Politická vôľa – exekúcie

Pri čítaní komentárov k jednému z mojich blogov bolo použité nepopulárne slovo. Že prečo nepopulárne? Lebo znamená konečné, nepríjemné riešenie obchodného vzťahu, ktoré v prípade fyzickej osoby – bežného človeka môže spôsobiť nemalé, niekedy dokonca dlhodobé, či až tragické následky.

Slovo, ktoré sa vrátilo do nášho života aj so svojím plnohodnotným naplnením až po revolúcii.  Výkon rozhodnutia, ktorý neznamená len nabúranie nášho sociálneho statusu ale rozvrátenie celého nášho spôsobu doterajšieho života.

V dobe krízy sa môže stať, že človek stratí zamestnanie a jeho príjem je nulový. Môže sa prihodiť, že mal živnosť a nedostal zaplatené, neodviedol odvody, nezaplatil, lebo nemal z čoho.  Nespláca hypotéku, neuhrádza silným hráčom na trhu.  Hojdačka sa preklopí a človek sa ocitne ako bezbranný tvor v rukách dravých šeliem.

Ešte za Mečiara bola „politická vôľa“ a parlament prijal exekučný zákon. Zákon, ktorý v štáte bez systému dal určitému okruhu ľudí do rúk obrovskú moc rozhodovať o osude bežného človeka, ktorý je možno živiteľom rodiny, možno len chvíľu nevládal, možno urobil chybné rozhodnutie. Dodnes je systém nevyrovnaný. Doteraz v jeho kalných vodách číhajú dravci.

Ak urobí zlé rozhodnutie obchodná spoločnosť, ak nevládze odviesť odvody za svojich zamestnancov, ak nespláca svoje záväzky, tiež nastúpi exekúcia. Pri troche šikovnosti obchodná spoločnosť nevlastní nič a kde nič nie je ani exekútor neberie. Založí sa predsa nová a pokračuje sa ďalej. Zjednodušil som a ospravedlňujem sa tým, ktorí sa so svojou obchodnou spoločnosťou dostali do problémov v dôsledku krízy, silných hráčov na trhu, či iného objektívneho dôvodu.

Zaujímalo by ma štatisticky, že koľko na odvodoch do sociálnej, či zdravotnej poisťovne dlhujú fyzické osoby a koľko právnické? Kde zostala politická vôľa dať systém aspoň ako tak do rovnováhy? Prečo zrazu zverejňujeme zoznamy dlžníkov, z ktorých ako hrozienka vyberáme mená politických protivníkov, či nepohodlných odporcov a veľké ryby sa nám prešmykli pomedzi ruky a užívajú si svoje „ťažko zarobené“ groše. A kde zostalo naše sociálne cítenie?

Úplne samostatnú kapitolu predstavujú organizácie spadajúce pod štát. Trebárs také nemocnice.  Zdravotníctvo dvadsať rokov pľundrujeme a potom ak hrozí exekúcia, príjmu naši múdri poslanci zákon. Kde je rovnosť, spravodlivosť?

Samovraždy pribúdajú. Rozvrátené rodiny sa množia ako huby po daždi. Politická vôľa pomôcť bežnému človeku sa stratila ešte pri prijímaní exekučného poriadku a dodnes sa nenašla.

 

Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 554859x
Priemerná čítanosť článkov: 3226x

Autor blogu

Odkazy