Založ si blog

Konanie pána Čenteša z pohľadu obyčajného človeka

Nechcem hájiť žiadnu stranu. Nefandím nikomu. Som vlastne len figúrka, s ktorou si mocní tohto sveta robia, čo chcú. Ak odovzdám hlas, je to len číslo do počtu. Žiaden záväzok pre príjemcu, že by mi mal byť zaviazaný dodržiavaním svojich volebných sľubov. Volič – občan je zaujímavý v deň volieb. Potom sme skôr na príťaž. Hlavne ak vyžadujeme rovnaký postoj ku každému občanovi v zmysle ústavy.

Prokurátor, a nielen generálny, má v tomto štáte od čias komunistov až podnes veľmi silné postavenie. V kombinácii s vysokou mierou korupcie, ktorá nás obklopuje, je to priam vražedné spojenie. Ak mám vplyv a moc, môžem ovplyvňovať životy jednotlivcov, ba celých záujmových skupín. A moc má generálny prokurátor na Slovensku takmer neobmedzenú. Preto ten obrovský humbuk, či cirkus. Nejde o fazuľky, ide o posilnenie moci. Posilnenie zametania pod koberec a na druhej strane vťahovanie aj nepotvrdených vecí do roviny trestnej.  Je to ako keď celú šachovnicu ovláda jeden človek. Žiadne delenie na bielych a čiernych. Raz sa to môže zvrhnúť proti každému, záleží len na tom, kto dá viac.

Preto nemôžem súhlasiť s tým, že človek, ktorý bol zvolený za generálneho prokurátora sa „ľudsky pomýli“, skartuje výpoveď a na druhý deň, keď sa vyspí zopakuje pokus o výpoveď ešte raz. Ak takto konajú prokurátori všeobecne, tak to nie je proces spravodlivosti ale proces manipulácie. Ako môžem veriť slovám pána Čenteša, že nič neupravoval, že nič nezmenil? Vari nie na základe tvrdenia pána Matoviča? Ako môžem potom vôbec veriť prokuratúre, že po vzore svojho najvyššieho, občas niečo omylom neskartujú. A ako čerešnička na torte je klamstvo pána Čenteša, keď sa snažil svoje skratové konanie preniesť na niekoho druhého. Tak asi aj v päťdesiatych rokoch sa komunistickí prokurátori občas ľudsky pomýlili a poslali na smrť nevinných.

Mne ako občanovi stačí tento jediný dôvod na nevymenovanie pána Čenteša. Lebo je to o morálke a etike. Ale tieto dva pojmy sú na slovenskej politickej scéne neznámy pojem.

Je zaujímavé, že hoci sa vystriedali pri moci pravica i ľavica, zákon o prokuratúre nikto nezmenil a ponechal v rukách generálneho prokurátora obrovskú moc. Nielen súdnictvo je choré. Chorá je i prokuratúra a asi aj tento štát, ktorý by sa rád hral na demokraciu.

 

Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 555616x
Priemerná čítanosť článkov: 3230x

Autor blogu

Odkazy