Založ si blog

Umenie na hrane

Žijeme v konzumnej spoločnosti, plnej ľahostajnosti, beznádeje, bez perspektívy na pozitívnu zmenu, či návrat k humánnosti a sociálnemu cíteniu, manipulovanej médiami. Ľudský život akoby úplne strácal na hodnote a doslova sa menil na číslo v štatistikách. A na tomto podklade niektorí tvoria svoje umenie. A je to ešte vôbec umenie? Nie je to opäť len manipulácia, chorobná túžba po sláve, peniazoch, moci, ovládaní druhých?

Známy český grafik Oldřich Kulhánek povedal, že umelec by mal podať správu o duši súčasníka a odkrývať lož či pretvárku. Ak sledujeme niektoré umelecké počiny súčasných autorov, tak neviem, či ešte máme dušu, či ešte vieme rozlíšiť lož od pravdy, či vôbec vieme plávať proti prúdu a surovo povedať, že toto nie je duša našej doby. Akoby nemal kto zakričať, že všetko je inak a pozlátka nie je zlato.

Žralok naložený vo formaldehyde sa vydražil za dvanásť miliónov dolárov, ako umelecké dielo sa predala i hnijúca kravská hlava posiata živými muchami. Mladý umelec zapálil plastový kontajner na zber odpadu, a to čo zostalo vystavuje ako umelecký artefakt. Iný natáča s mladými ľuďmi videoklipy plné skutočnej krvi a násilia. Krv je zvieracia. On i jeho spoluúčinkujúci sú nadšení.

Máme mesta plné špiny, graffiti, agresie, ktorá na nás útočí z každej nechránenej plochy a ešte sa aj hrá na umenie. Umenie vyšlo z galérii a vstúpilo do nášho každodenného života. Je toto všetko ešte umenie? Toto je duša súčasníka? V rohu galérie zo zeme trčí kus kanalizačnej rúry, pri nej kus akéhosi drôtu a nad tým visí plazma na ktorej beží neidentifikovaný grafický nezmysel s raperským podmazom. Vysoké ocenenia mladého umelca dávajú najavo, že pochopil dobu a minimalisticky ju vystihol.

Ak raz budú generácie po nás hodnotiť umenie konca dvadsiateho a začiatku dvadsiateho prvého storočia, budú to mať ťažké. Neviem koľko hodnotných diel sa zachová, či to ten žralok vo formaldehyde vydrží a či krava nezhnije úplne. A graffiti dúfam premaľujú, lebo ja po takejto galérii netúžim. To neznamená, že nemám rád umenie. Len si myslím, že ak umenie stratí svoj zmysel, zmysel pozitívne posúvať naše myslenie a schopnosť vyvolávať v nás emócie ľudskosti, tak to nemá nič spoločné s umením. Je to už len hra o tom ako zaujať a zarobiť, bez ohľadu na správu o ľudskej duši.

 

Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 555187x
Priemerná čítanosť článkov: 3228x

Autor blogu

Odkazy