Aká je to potom väčšina?

4. februára 2011, josezuna, o politike

Aj ten, kto nie je dobrý v matematike či počtoch, si vie v hlave dať dokopy základne rovnosti a nerovnosti. Vie, že keď dá na misky váh nerovnaké množstvá piesku, tak sa váhy preklopia úplne samozrejme a jednoducho tam kde naloží viac.

Väčšia váha prevážila. Väčšina to vždy preklopí. Väčšina môže vládnuť a prehlasovať menšinu.  Aj slovenská väčšina v parlamente kedykoľvek prehlasuje maďarskú menšinu a reči pána Slotu a jemu podobných o strachu z našich občanov s maďarskou národnosťou sú len o jeho peniazoch a jeho imunite. Menšina môže akurát konštruktívne či deštruktívne pôsobiť v parlamente a odhaľovať prešľapy väčšiny, či vykrikovať do sveta o tvrdom jazykovom zákone v prípade maďarskej menšiny.

Je potom asi slovenským špecifikom, že parlamentná väčšina musí uprostred rozohranej hry meniť pravidlá. Meniť jeden z najväčších výdobytkov nežnej revolúcie, ktorou bezo sporu je tajná voľba. Rýchlo sme zabudli a účelovo ideme proti samotnej demokracii. Ak väčšina nevie zvoliť v tajnej voľbe trebárs generálneho prokurátora, tak o akej väčšine hovoríme? Matematika a ani misky váh niečo také ako sa deje v slovenskom parlamente nepoznajú. Zákony väčšiny vo fyzike či matematike platia všeobecne. Žiadna úprava nepomôže. Jedine ak omyl či podvod. Ale to už nie je o väčšine.

A úplne na záver. Je zarážajúce, že za celý ten dlhý čas voľby GP sa koalícia s opozíciou nezhodla na kandidátovi, ktorý by bol prijateľný pre obe strany. Ktorý by bol nezávislý a vyšetril aj ich podvody, nielen ťažké zločiny či mafiánov. Takto mi to pripadá, že koalícia chce verejnou voľbou, zvoliť sebe zaviazaného človeka. A to v prípade prokuratúry určite nie je dobre