Čím viac slučku zatiahneš, tým je Slovák spokojnejší.

9. októbra 2012, josezuna, naša súčasnosť

 

Žijem na Slovensku. Narodil som sa tu, vyrástol a asi aj zostarnem. Kto by ma už len kde v mojom veku chcel. A stále žasnem, akí sme slepí, hluchí, či dokonca hlúpi. Akoby sme všetci sledovali len rôzne telenovely, farmy, paneláky a smotánku. Podľa štatistík žije sedemsto tisíc Slovákov na hranici chudoby, štyristo tisíc nemá prácu.  Tisíce mladých sa ťahajú do sveta, lebo tu ich nič dobré nečaká. A my sa medzi sebou vadíme či sú lepší modrí, či červení. Ani jední.

Nikto nerieši túto krajinu, zamestnanosť, korupciu. Všetci tam hore nás už vyše dvadsať rokov klamú, okrádajú, len pre svoje vlastné blaho, pre svoje hromadenie majetkov. Každá vláda len viac a viac uťahuje slučku na hrdle bežného občana, aby na druhej strane mohla rozdeľovať profity svojím firmám, svojím rodinám, svojím mafiánskym klanom.

Nie je tomu tak dávno, čo sme žili v spoločnom štáte s Čechmi. Je teda dosť pravdepodobné, že problémy, ktoré trápia ich spoločnosť sa pravdepodobne vyskytujú i u nás. No div sa svete, nie je tomu tak. U nás sú všetci bezúhonní, polícia nezistila jediný prípad korupcie, sudca nemusel rozhodovať o žiadnom prominentovi a jeho vzatí do väzby a prokuratúra je kapitola sama o sebe. U nás nerozhodujú žiadní kmotrovia, asi žiadní neexistujú. Politické špičky majú nad hlavou svätožiaru a pracujú len pre blaho národa. Istú vinu v tomto dávam i novinárom, lebo tí tiež píšu len o žabomyších vojnách a do hĺbky sa zatiaľ nikto nepustil. Občas Hríb, ale toho asi väčšina ignoruje a upodozrieva z jednostrannosti. A ak by sme sa mali prejaviť ako občania aspoň na námestí, je z toho trápna manifestácia, ktorá skončí vandalizmom a slabou účasťou.

Neviem kedy sa tento národ zobudí? Kedy sa mu otvoria oči? Či sme skutočne až tak osprosteli a stále veríme ľuďom, ktorí už vyše dvadsať rokov parazitujú s naším tichým súhlasom? Ľuďom, ktorí sa nehanbia provokovať svojou hlúposťou a tvrdiť, že sa dá vyžiť s tristo euro. Ľuďom, ktorí nerozoznajú kukuricu od pšenice, no chcú zachraňovať poľnohospodárstvo. Ľuďom, ktorí bežne dávajú príkaz svojím podriadeným na buzeráciu na cestách, no nevyšetrili nikdy žiadnu korupciu.  Ľuďom, ktorí neustále plávajú kdesi hore a o problémoch bežného človeka nemajú ani páru. Lebo by ich to zaťažovalo.

Pred voľbami som písal, že je jedno či vyhrá pravica, či ľavica. Písal som, že vyhrajú gauneri. A je tomu tak.  Ešte aké poplatky a dane musí niekto vymyslieť, aby sa tento národ zobudil a zdravo nahneval?  Ešte čo mu musia zobrať, aby pochopil, že je len obyčajnou handrou o ktorú majú záujem politici len pred voľbami a po voľbách si o neho nikto ani topánky neutrie.

Asi je tá slučka ešte príliš voľná.