Založ si blog

Rozhlas po drôte

Neviem koľko pamätníkov bloguje, koľko je tu nepamätníkov. Neviem koľkí z vás si pamätajú také niečo, ako bola bakelitová skrinka s potenciometrom (zariadenie na reguláciu hlasitosti), ktorá sa nedala naladiť a vysielala len jeden predladený kanal. Dnes, keď máme plný éter rôznych staníc, plné počítače rádii, ktoré sa predbiehajú o percenta vysielanosti, škoda, že sa nepredbiehajú o nás, si pomaly nevieme predstaviť, že niečo také ako rozhlas po drôte existoval. Bolo to začarované rádio. Malo presne stanovenú dramaturgiu na každý deň. Každý deň vlastne nuda. Občas nejaká pesnička, operná ária, no a inak samé správy, ideológia, propaganda. Ráno bolo „Dobré ráno“ do ôsmej, potom celé doobedie balast socializmu. Od 12. hodiny do pol jednej bol „To je náš rytmus“, kde sa raz za čas vyskytla počúvateľná hudba. Potom až do večera, či do ďaľšieho rána nepočúvateľné ideologické táraniny.

Keď som bol malé dieťa, čo je už skutočne dávno, tak v dobrom ráne ste mohli počuť i takýto slovenský skvost. Všimnite si prosím, okrem úchvatného F.K.V. ten skvelý orchester a aranžmá.


Ako som spomenul na obed vysielali pesničky. Jeden deň slovenské, druhý deň socialistický tábor. Najradšej som mal rumunskú hudbu. Boli to rockové kapely. Maďarské kapely nedávali, asi boli veľmi rockové.

V tejto reláci ste si mohli vypočuť napríklad aj jednu z posledných, ak nie poslednú pieseň slovenskej univerzálnej hudobnej a muzikálovej divy Evy Kostolanyiovej. Jej hlboký hlas na Bratislavskej lýre je spôsobený liečbou vysokého štádia rakoviny.


 

V piatok večer bola relácia pre mladých „Na modrej vlne“. Aspoň trochu bola iná a dokonca občas, ale skutočne len zriedka, v nej odznela i dobrá hudba. Mám obavu, že až takú dobrú ako sú „Slnečnice“ od skvelých Hammela a Vargu z albumu „Zelená pošta“ nemali odvahu púšťať socialistickí hudobní dramaturgovia.

 


 

V sobotu na obed od 13. hodiny išiel z Košíc „Maratón“.  A tu bola občas i svetová hudba. Tak sa na Slovensko dostala napríklad skupina zo Švédska. Mimochodom, film, z ktorého je predmetný klip videl jeden z mojich spolužiakov snáď dvadsťkrát. Je to fajn film. Odporúčam.

 


 

Tak si nalaďte nenaladiteľný rozhlas po drôte a spomínajte.

Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 553890x
Priemerná čítanosť článkov: 3220x

Autor blogu

Odkazy