Založ si blog

Zabili Ernesta (november 2010)

Zbalil som kahance, vence, zápalky a žltú guľu na oblohe. Naložil zákonitú a pridal sa do kolóny tých, čo sa každý rok vyberú za svojimi blízkymi, ktorí už nie sú. Cesta bola zaliata nízkym jesenným slnkom. Teplomer hlásil neuveriteľných osemnásť stupňov Celzia. Na cmiteri bola väčšia účasť ako v predvianočnom šoping centre. Promenáda trúchliacich vdov, sirôt, ľudského smútku. Napriek jesennej pavučine prežiarenej teplým žiarivým kotúčom, prišlo mi smutno. Rozhovor s chladným kameňom, s vyrytými písmenami, keď nikto neodpovedá a človek by tak rád chcel ešte cítiť ľudské teplo tých, ktorí už zažili jedinú spravodlivosť nášho sveta. Teplučko začal  november.

 V parlamente sa spustil boj o post generálneho prokurátora. Neúspešne. Každý by chcel presadiť svojho. Takého čo podrží chrbát, odloží spis a umyje ruky. Predseda parlamentu by pre zvolenie generálneho zrušil aj tajnú voľbu. Keď sa mu to nepodarilo, spustili fotenie hlasovacích lístkov na mobily. Škandál strieda škandál v takom rýchlom slede, že nič už nie je škandál, všetko je štandard. Miki a Robo potvrdili svoje posty. Demokraticky boli zvolení z výberu jedného kandidáta. Miki nás rozosmial. V budúcich voľbách chce poraziť SMER. Žeby bol zhúlený.

 Žilinskí futbalisti prehrali doma s Olympique Marseille 0:7. Škandál, potupa, smiech cez slzy. Mrzli sme s Marekom a sledovali postup dezilúzie medzi vernými Šošónmi. No čo už, lopta je guľatá a žiť sa musí. Čas všetko zahojí. Rypli sme po dve borovičky a dve pivá a tých sedem v žilinskej sieti sa rozsvietilo ako gule na vianočnom stromčeku. Už dávno som nevidel tak husto vyzdobenú jedličku.

 Marek už sedel v bare a študoval svoje smsky. Privítal ma akýsi rozrušený.

„Čo je? Čo sa deje? Ti ušiel vlak, či tvoja súložnica nedostala krámy?“ spustil som naňho.

„Nepočúval si správy?“

„Nie. A čo? Vypukla tretia svetová?  Alebo si vyhral jackpot?“

Mladá blonďavá čašníčka doniesla dve presa, dve akurátne prsia a dva koňaky. Mala modré oči, guľatú ritku a pekný výstrih. Úsmev kdesi zabudla. To ona rozrušila Mareka?

„Zastrelili Ernesta.“

„Akého Ernesta? Veď ja žiadneho Ernesta nepoznám. Čo na mne skúšaš?“

Pozrel som na obrazovku v rohu baru. Zvuk bol stiahnutý. V Limbachu zastrelili Ernesta. Bol som prekvapený.

„Tak už nenapíše sudcom na najvyššom súde rozsudky aj so zdôvodnením. Budú sa musieť trápiť. Prípadne si nájdu niekoho nového,“ konštatoval už bez rozrušenia, sucho Marek.

Koňak mi zohrial žalúdok. Hrejivé teplo sa rozvalilo na stenách mojich vnútornosti. Tlaky sa zmenili. Za oknom sa rozhostila usmoklená jeseň.

 Sedím v aute. Čakám na zelenú. Všetky stanice vysielajú správy o blahorečenom Ernestovi. Počujem húkať sanitku, ktorá sa vynorí za mnou. Jej cestu preťalo pomaly sa vlečúce policajné auto. Sanitka brzdí, červené brzdové svetlá s výstrahou smrti splynuli s červenou na semafore. Policajti sa rozprávajú, nevnímajú sanitku, nepočujú húkačku. Sanitku majú v päte. Niečí cudzí život visí na vlásku. Policajtom visí v pohľade pohŕdanie a povýšenosť.

 Premiérka si bola v Amerike prevziať ocenenie časopisu Glamour. Glamour je fotografický žáner, v ktorom sú ľudia, najčastejšie ženy, vyobrazené tak, aby zvýrazňovali atraktívnosť a šarm, som sa dočítal na Wikipédii. Mal by som sa s ňou stretnúť osobne, lebo moja plazma skresľuje a niečo podstatné mi muselo uniknúť.

Sexuológ Plzák nám umrel. Kto teraz poradí pri  nevere, pri oživení manželského sexu. Pamätám si, ako kedysi dávno radil, že manželia by si mali dať do spálne video a na oživenie pustiť porno. Akosi som tejto rade neprišiel na chuť. Možno to funguje, len ja som asi konzervatívne vychovaný.

 „Tým ľuďom už asi fakt preplo v bedni,“ spustil Marek na uvítanie.

„Hej? A čo také ťa tak naštartovalo?“

„Ten Ernest a všetko okolo neho. Pohreb bol sťa demonštrácia pravice. A kňaz vysúkal, že to bol archanjel. Archanjel, čo hral na všetky strany. Aby sa z toho …“ Marek si obzeral dve babenky pri barovom pulte.

„No vidíš aký je svet pekný. Kašli na Ernesta. Idem ich zavolať, či by si neprisadli. Chceš?“

„Daj pokoj. Tá moja fakt nedostala krámy. Si to vyvolal.“

Zasmial som sa. „Ale veď to je pekné. Dnes, keď sa všetko rúca ako írska ekonomika, tak tebe sa podarí zamiešať.“

„Budem musieť ísť. Čaká ma u seba v práci. Chce sa so mnou rozprávať. Aj tak si myslím, že hrá na mňa divadlo.“

Pripili sme si na sedemnásty november a Marek išiel bádať, čoho je žena schopná pre ulovenie chlapa.

 V Ázii to žije. Na moste v Kambodži pri tlačenici zahynulo 347 ľudí. A ďalšie stovky sa zranili. To musela byť iná tlačenica. Väčšinou sa tam potopí trajekt alebo sa niečo zrúti. Ale na moste sa vzájomne ušliapať? Netancujte na visutom moste, mohli by vám rozmliaždiť kurie oko.

Severná Kórea spustila paľbu na juhokórejsky ostrov. Všetkým tým Kimom zatemnilo mozog. Moc diktátorov je krutá. Nepozná inú hodnotu, len svoj prospech, svoje chúťky. Životy druhých sú písmena, ktoré im nič nehovoria. Boh nás ochraňuj, nielen anglickú kráľovnú.

 Katarína prišla na korčuliach. Vytiahli sme sánky a kĺzajúc sa po bielom snehu, odbili sme komunálne voľby. Začalo to babím letom, končím v mraze a snehu. Marek sa šmýka so svojou priateľkou. Bol to len falošný poplach. Žiadne bábo sa zatiaľ nekoná. Rozpočet je schválený. Marek si ušetril výdavky. Poslanci šetria na nás. Asi aj ja začnem šetriť.

Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 553955x
Priemerná čítanosť článkov: 3221x

Autor blogu

Odkazy