Založ si blog

Zo života I. (úryvok)

Socializmus v perestrojke sa nevzdával svojich pravidiel. V ľuďoch síce začínala tlieť iskierka, že by sa mohlo veľa v ich živote zmeniť ale pri čítaní novín, sledovaní televízie, či počúvaní rozhlasu sa toho až tak veľa neperestrojilo. V Prahe komunisti urobili takú smiešnu rošádu, a to bolo všetko. Najlepšie na celej tej rošáde bolo vystúpenie nového generálneho tajomníka na jednej schôdzi, kde sa ocitol ako kôl v plote. Kazeta s jeho prejavom kolovala tajne medzi národom a Hlas Ameriky ju vysielal ako zábavný program. Bol to smiech cez slzy. Všetci sme sa smiali, do vankúšov sme po nociach plakali.

Ivan to celé nechápal. Nerozumel, prečo sa všetci čohosi boja. Čohosi, či kohosi? Jednoducho mu to nešlo do tej jeho mladej kotrby.. Nevedel sa zmieriť s tým obrovským pokrytectvom. Ich myslenie a celý život boli zakliate. Schizofrénia najvyššieho stupňa. Darmo Gorbačov v telke nabádal k zmene, dole sa ta zmena nemohla akosi pretlačiť, presadiť. Akoby ste chceli zasadiť semiačko do betónu. Tí, ktorí riadili krajinu, držali opraty pevne v rukách. Aspoň sa tak tvárili.

Mal svoje pracovné zaradenie, podnikový trojizbový byt s výhľadom na rieku, peknú ženu, ktorú miloval a dve džavotavé bambina, ktoré mu boli všetkým. Ale spokojný nebol. Liezlo to po ňom ako slizký had, celá tá pretvárka, v ktorej museli žiť. Stále sa krotiť v názoroch, nemôcť naplno rozvinúť svoje schopnosti a ukázať svetu, že som akurátny, nemôcť sa len tak schytiť a ísť na pivo do Poľska,  vlastne skoro nikam. Čítať len to čo niekto dovolí, sledovať filmy, ktoré za nič nestoja a nič neriešia. Pozerať na svoj socialisticky život v socialistickom blahobyte, to je teda výhra. Počúvať hudbu, ktorú schváli komisia cenzorov. Bahno.

Ešteže kúpil starú škodovku a môže občas vypadnúť na výlet. V tej škodovke má rádio s kazeťákom. A z Poľska si doviezol kazetu Roy Orbisona. Sadne si do škodovky, pustí kazetu a počúva California Blue. Ľahnúť si tak raz do piesku, kde sa oceán stretáva so súšou a mať nad sebou tu kalifornskú modrú. Asi by som umrel.

Výlet vlastným autom, to je v reále  určitý prejav nespútanosti. Slobodne si zvoliť čas odchodu, miesto výletu, čas návratu. Má to čosi do seba. Je to síce smiešne ale predsa je, určitý prejav demokratickej voľby.  Prejav slobody v neslobodnej krajine. Ríša tmárstva  uväznená v dogme. Niekto tam hore ho ma asi rád, dostal devízový prísľub do Juhoslávie. Ešte väčší výlet, ešte väčšia sloboda.

Pozitívny bod na horizonte. A možno bude aj California Blue.

 


 

Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 555193x
Priemerná čítanosť článkov: 3228x

Autor blogu

Odkazy