Založ si blog

Belgické pralinky I.

Ako systém občas trucuje. Že v Bratislave je asi najdrahšie parkovanie na letisku. A cesta autom môže byť príjemná.

 

Sťa správny Slovák kupujem v dostatočnom predstihu prijateľnú letenku u nízkonákladovej leteckej spoločnosti z Írska a teším sa mesiac dopredu na výlet do srdca Európy. Neponáhľam sa začekovať , však to urobím cez net, žiaden problém, žiaden stres, žijeme v modernej dobe. Dni plynú, mesiac s mesiacom sa stretol. Tri dni pred odletom sa prihlásim na stránku leteckej spoločnosti a div sa svete, môj check-in hlási: „An Error Occurred. Try Again.“  A tak skúšam do úmoru, skúša syn, priatelia, no nedarí sa.  Vzdávam to. Rozladený tlačím správu z monitora a balím kufor. Prinajhoršom doplatím na letisku „smiešnych“ šesťdesiat euro, čo je viac ako cena spiatočnej letenky a spravím si klasický check-in.  Na letisku som však milo prekvapený. Môj problém je vraj bežná záležitosť, systém občas trucuje a teraz si vybral mňa. Nedoplácam nič, ospravedlnenie za chybu systému si meliem sám pre seba popod fúzy.  Svet je rýchly, chladný a na slušnosť asi nezostáva čas.

Po necelej hodinke a pol letu pristáva plný Boeing na letisku v Charleroi, ktoré je vzdialené zhruba päťdesiat kilometrov od Bruselu. Letiskový terminál je plošne zrovnateľný s novým v Bratislave. Je tu však jeden malý rozdiel. Kým v našom hlavnom meste je clivo a letov zopár, na letisku, ktoré slúži ako druhé pre Brusel, je živo, lety sa striedajú jeden za druhým. Stále niekto odlieta, niekto sa vracia, niekto prestupuje. Hala je plná cestujúcich s neodmysliteľnými príručnými kufríkmi na kolieskach, ktorých obsah je ešte stále vďaka terorizmu prísne obmedzený, čo pre mňa znamená, že sa nebudem holiť a šampón použijem svojej polovičky, ktorá je dlhodobo v Belgicku.  Dve štýlové belgické reštaurácie ponúkajú jednoduché občerstvenie. Z cenníka je okamžite jasné, že život na Slovensku je „neskutočne lacný“.  Najlacnejšia, no kvalitná káva stojí „len“ dvepäťdesiat a tretinkové belgické pivo „bezvýznamných“ tri a pol eura. Počas čakania okúsim horkú kávu s penou, ktorá je skvelá. Pred letiskom sú tri parkingy, ktoré sú odstupňované podľa doby trvania parkovania. A vtedy zisťujem, že hoci pivo je drahé, parkovanie je s naším hlavným mestom neporovnateľné. Asi máme najdrahšie parkovanie na letisku v celej Európe.  Nemáme cestovať na letisko autom, však máme „lacné“ taxíky.  

Cesta do Bruselu plynie v pohode. Diaľnica je pokojná, nikto sa nepreteká a vodiči s evidenčným číslom s písmenami BA, BL zostali našťastie doma. Nestretáme žiadne policajné hliadky, nijaké zamaskované radary, policajti sú tu asi na iné veci ako na pokuty a buzeráciu. Popri diaľnici je len zeleň. Košaté stromy, ktoré sú dennodenne kropené dažďom hnaným od Severného mora plnia funkciu zvukových bariér, upokojujú svojou zelenou farbou a vnášajú do premávky harmóniu. Reklamné bilboardy, ktoré lemujú naše cesty a diaľnicu sú tu neznámym pojmom. Neviem prečo sme dopustili zahltiť našu krajinu, náš život, reklamným smogom.  Opúšťame diaľnicu a vstupujeme na predmestie hlavného mesta Európy. Cesty na predmestí sú rôznej kvality. Niekedy sa mi dokonca zdá, že aj Belgičania sa od nás niečomu priučili. Parkovanie v okolí hotela je bezplatné, len to chce trochu trpezlivosti. Po viacerých dňoch nadobúdam presvedčenie, že je jednoduchšie zaparkovať v Anderlechte, ako na slovenskom sídlisku.

Rýchlo sa ubytovať a poďme do centra nasávať vôňu čokolády, ochutnať svetové pivo, možno i wafle dáme. Oči sa popasú na úžasnej architektúre, či čipkách. O tom na budúce.

 

Čo nás skôr položí ?

26.03.2020

Som zatvorený doma. Tak mi prikázala vláda. Sledujem život za oknom. A rozmýšľam, či som nariadenia vlády nezobral moc dôsledne. Som doma, ako káže vláda. Pracovať sa mi nedá, nemôžem využívať home office, charakter mojej práce to neumožňuje. Času mám hodne, tak premýšľam. A premýšľanie je niekedy aj na príťaž. Môžete napríklad zistiť, že ľudia majú o [...]

Píšem, píšeš, píše

22.07.2016

Tak si tu píšete. Píše vlastne každý. Aj ten, čo písať nevie a písaniu nerozumie. Veď nerozumiem ani ja. Máme slobodu názoru, ktorá sa prekrýva s anarchiou, tak píšu všetci. Píše Peter, ba i Pavol a neveriaci Tomáš asi najviac. Sme obraz svojej spoločnosti. Kde každý môže mať svoj názor. Hlupák , ba aj ten bez názoru, dokonca aj ten čo si myslí, že má pravdu. [...]

Je lepší utečenec na hranici, či utopenec v špajzi?

18.10.2015

Je lepšie byť zmätený, ako byť zmätok. Je lepšie byť špinavý, ako byť špina. Je lepšie ak ona mešká, ako keď jej mešká. Je lepšie byť s bláznami, ako byť blázon. Je lepšie byť dobitý, ako byť dobytok. Je lepšie pískať si, ako byť vypískaný. Je lepšie sa vyplakať, ako byť vyplákaný. Je lepšie užiť si, ako byť využitý. Je lepšie mať pruhy na tričku, [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 172
Celková čítanosť: 553948x
Priemerná čítanosť článkov: 3221x

Autor blogu

Odkazy